Sweet Memories

by francismadphotography

Sweet Memories

Le domeniche d’autunno e d’inverno mi han sempre risvegliato tanti ricordi : sarà per l’aria umida e fredda, il rumore di piatti dalle finestre che si ascolta quando arriva mezzogiorno, ma soprattutto il tipico odore di terra bagnata che si mischia a quelli di carne brasata, sugo ed arrosti vari tipici dei pranzi domenicali di questa zona. Cosi pensando e passeggiando mi capita di ripensare a quando la mia nonna era qui a Spinetta e preparavamo insieme la pasta fatta in casa. La sua specialità sono i Cavatelli al sugo, un particolare tipo di pasta del sud Italia dalla forma incavata ed il cui impasto si crea unendo semplicemente farina ed acqua. Insieme a per esempio gli Strozza Preti, i Cavatelli  fan parte di tutta quella famiglia di pasta fatta in casa che viene definita “povera”, in quanto al loro interno non sono presenti le uova, ingrediente che in origine era sempre stato considerato un lusso per ricchi e benestanti.

Ho sempre amato tantissimo cucinare con mia nonna perchè nel guardarla imparo ogni volta tante cose, mi da tanti consigli e soprattutto è un modo per starle vicino il più possibile. Purtroppo avendola distante quasi 800km non ho mai avuto la fortuna di potermela vivere ogni giorno, quindi le volte in cui sto con lei per me diventano delle vere e proprie occasioni da non perdere. Ora che si avvicina il Natale a maggior ragione cercherò di approfittarne quanto più possibile.

Qui riporto qualche fotografia dell’ultima volta che siam state insieme. Era primavera e l’avevano da poco rimessa in sesto dall’ospedale per un’operazione al ginocchio. Ovviamente era una domenica e facevamo i Cavatelli.

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Sundays in winter and autumn tell about a lot of memories : the air damp and cold , the noise of dishes from the windows that you can listen when it arrives midday in town, but especially the typical smell of wet earth that mixes with those of braised meat , gravy and roast that are tipical of Sunday lunches in this area. So walking  and thinking back I remembered when my grandmother was here in Spinetta and together we prepared the homemade pasta . His specialty is Cavatelli in the tomato sauce, a particular type of pasta from southern Italy and recessed shape dough which is created simply by combining flour and water. Along with , for example, Strozza Preti Pasta, the Cavatelli pasta are a tipical kind of pasta which is defined as for poors , because in them there are no eggs, an ingredient that originally had always been considered a luxury for rich and wealthy people .

I’ve always loved to cook a lot with my grandmother because in looking at it every time I learn so many things , it gives me lots of advices and most importantly is that is a way to be close to her as possible. Unfortunately living far away from her I never had a lot of time for staying with her, so every times that I can become an opportunity. Nex Christmas I will try to stay with her more as much as possible .

Here I report some pictures of the last time that we were together. It was spring and she had recently called into sixth hospital for a knee operation . Of course it was a Sunday and we did the cavatelli .

For strangers : in Italy the term Pasta indicates a family, a set of different products with different names, which are derived from the processing of durum wheat, have a very ancient origin and are to the basis of the Mediterranean diet. Spaghetti, tagliatelle, linguine, penne, fussilli are all different kinds of pasta. the term Maccheroni, Macaroni in the U.S.A, was a slang term of southern Italy pasta but is no longer used, so dishes such as macaroni and cheese here in Italy don’t exist.